Защо да не регистрираме фирма с 2 лева капитал?

4 юни 2015, Коментари 2

регистрация на фирмаОт доста време вече, минималния капитал за регистрация на фирма (ЕООД/ООД) е намален от 5000 на 2 лева. Но има ли икономическа логика и изобщо възможно ли е да стартираш бизнес с два лева начален капитал? Според нас – НЕ. Защо?

За откриване и закриване на набирателната сметка на дружеството са нужни поне 10-20 лева в такси. Двата лева не достигат още за първата стъпка в новия бизнес и „спъват“ счетоводството още в самото начало. Задължително е нужен и печат на фирмата, с покупката на който разходите набъбват с още 20 лева, а вероятно ще са нужни и касов апарат, касова книга, кочан фактури и др. преди да са започнали фирмените приходи.

Какво е решението ако не искаме да се превърнем в нарушители още на старта?

След регистрацията на фирмата трябва да бъде свикано общо събрание и да се внесат допълнителни парични вноски от собствениците за покриване на тези първоначални разходи.

До тук добре, но се появява нов проблем – натрупана е загуба, надвишаваща с повече от 25% регистрирания капитал на дружеството, а според търговския закон в такъв случай трябва да се свика ново събрание и да се внесат още допълнителни парични вноски от собствениците за покриване на загубата.

Няма да наблягаме на това колко несериозно изглежда в търговския регистър за проучващите го евентуални партньори, едно дружество с два-три лева капитал – любимия размер на всички „кухи фирми“ или участници в ддс схеми например.

Каква е равносметката от всичко отчетено до тук?

Според специалистите на счетоводна къща Ангелов Одитинг нормалния, логичния и несвързан с редица проблеми и нарушения подход е просто размера на първоначалния капитал при регистрация на дружество с ограничена отговорност да отговаря на предвидените първоначални разходи – каквото е и основното му предназначение. Все пак е пределно ясно за всеки, че собствениците разполагат с тези средства щом стартират бизнеса и не съществува никаква причина те да не бъдат регистрирани като капитал на дружеството и да се избегнат гореспоменатите главоболия.

Но защо масово се регистрират фирми с капитал от 2, 5, 10 лева?

Неведнъж сме получавали отговори на този въпрос от типа „защото ако стане нещо ще искат тези пари от мен“, което говори за явно неразбиране на термина „ограничена отговорност“.

Уважаеми собственици, вашата отговорност се ограничава до това да внесете вашия дял от записания капитал, а дружеството отговаря с придобитите си в последствие активи. Тоест дори и да регистрирате фирма с два лева капитал, ако в последствие натрупа активи за един милион лева при изпадане в несъстоятелност например дружеството ще отговаря именно с тях за покриване на задълженията си.

Нашият съвет:

Регистрирайте фирмата си с не по-малко от 500-1000 лева капитал! Това е минималната сума, която ще ви е необходима за покриване на първоначалните разходи и нормалното стартиране на бизнеса ви, което ще доведе до получаване на очакваните доходи.

Каквото и да е все пак вашето решение, ви пожелаваме успех и крупни печалби в бъдещия ви бизнес!

2 responses on “Защо да не регистрираме фирма с 2 лева капитал?

 1. Светла Райнова казва:

  Здравейте. Искам да започна да работя като маникюрист. Тъй като ще съм само аз, кое е най – подходящо за мен-Ет или ЕООД?

  • Админ казва:

   Здравейте, извършването на икономическа дейност като Едноличен търговец (ЕТ) беше желан вариант преди години от дребните търговци най-вече поради липсата на изискването за внасяне на 5000 лева начален капитал. От доста време вече няма такова изискване, освен това административните тежести при ЕООД и ЕТ почти се уеднаквиха, така че общо взето остават само минусите на тази правна форма. Основния минус според нас е в това, че извършвайки дейност като ЕТ, отговаряте с цялото си лично имущество през закона, което при ЕООД не е така. Има и други недостатъци, но да не навлизаме в подробности.

   Нашият съвет е: регистрирайте ЕООД!

   Поздрави и успех в бизнеса!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*