Българите зад граница подават заявления за гласуване по интернет

28 август 2014, Коментари 0

Българите зад граница подават заявления за гласуване по интернетСънародниците ни, които живеят в чужбина и искат да гласуват през октомври, могат да заявят това по електронен път. Алтернативните варианти за подаване на заявлението са чрез консулско/дипломатическо представителство или изпращане по пощата. Крайния срок за заявките е 09.09.2014 година. Нововъведеното ел. заявление се пуска с помощта на електронната страница на ЦИК – cik.bg.

В заявлението гражданите трябва да посочат на български имената си, ЕГН и постоянния си адрес в България. Избирателите вписват в заявлението населеното място в чужбина в което желаят да гласуват на латиница или кирилица, а също така може и да се посочи имейл адрес и телефон на който избирателя бива уведомяван за резултата от проверката по чл.17, ал.3 от Избирателния кодекс.

На официалната страница на Комисията всеки може да направи справка по ЕГН или по държава за статуса на подадената заявка.

Избирателни секции в чужбина се сформират в следните случаи:

– При наличие на минимум 20 избиратели, подали заявление и дипломатическо/консулско представителство.

– При наличие на минимум 40 избиратели, подали заявление

– В местата с проведени до пет години избори е имало поне една секция и минимум 100 избиратели (списък на местата).

– По преценка на дипломатическите или консулските ръководители въз основа на данни от предходни избори с мотивирано предложение до ЦИК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*