Българските ученици и студенти с право на здравни услуги в Европа!

29 октомври 2014, Коментари 0

Българи със здравни осигуровки в европаРодните ученици, студенти и докторанти имат право да получат медицинско обслужване в държавата, в която учат. За да се възползват от правото си, учащите трябва да са с държавна поръчка и здравните им права да са непрекъснати по нашето законодателство. Здравна помощ се получава в страните от ОЕ – ЕС, Швейцария, както и в тези по споразумението за ЕИП.

Полученото медицинско обслужване е за сметка на българската здравна каса.

Международните регламенти определят за приложимо законодателството на държавата, от където се получават основната част средства за издръжката на учащите. Здравните им права се доказват само чрез актуална Европейска здравноосигурителна карта – ЕЗОК, за издаването на която може да се прочете в официалната уебстраница на здравната ни каса. Въпросната карта е валидна дванадесет месеца, като при изтичане на този срок трябва наново да се подадат документи за издаване. За да бъде преиздадена, учащите трябва да са снепрекъснати здравноосигурителни права в българия.

За непълнолетни, ученици и редовни студенти до двадесет и шест годишна възраст осигуровките се поемат от националната хазна. За да бъдат покрити задължителните им осигурителни вноски от българския бюджет, трябва да бъде представено уверение за студентите до 26 годишна възраст, от учебното заведение. Уверението се предоставя със заверен превод пред НАП по местоживеене в страната.

Студентите на възраст над 26 години следва ежемесечно да внасят сами здравните си осигуровки по официалните сметки на държавната хазна, както и да подават т.нар декларация образец 7.

При започване на трудова дейност в държавата от ОЕ, здравните права и задължения вече се определят от местното законодателство .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*