Данъчни погнаха козметици и фризьори

27 февруари 2015, Коментари 0

данъчни погват козметици и фризьориОбстоен анализ на НАП показва че над 80% от работещите в тази сфера укриват обороти. Започва се кампания целяща да се намали риска от неплащане на данъци и осигурителни вноски от козметици, фризьори, маникюристи и други от този бранш. Наблюдения и засилени контролни мерки ще упражнят служителите от НАП. Освен това се предвижда да се изпратят и уведомителни писма до рискови лица, с препоръки за поправяне на поведението им, преди да  бъдат подложени на проверка.

Анализът от 2008-2013 година в сектора на здравето и красотата показва 82% риск от укриване на данъци и обороти от работещите в тази сфера и техните работодатели. През 2013 година заради свързването на касовите апарати с НАП, лошия показател е спаднал веднага с 4% отчитат още данъчните. данните сочат, че бюджета е понесъл щета от неплащане на преки и косвени данъци средно около 15,2 милиона лева годишно и 10,1 милиона лева за осигурителни вноски.

Кампанията на Агенцията ще засегне около 200 обекта в цялата страна. Те ще бъдат обстойно проверени и подложени на наблюдения, контрол и ревизия. Друга част от бранша, при която се наблюдава известно отклонение в декларираните годишни печалби и обороти, пък ще бъдат предупредени с е-писмо от НАП.

Агенцията по приходите напомня, че срещу всяка заплатена услуга, се издава документ по закон. Всички граждани могат да подават сигнали за неиздаване на документ за определена услуга извършена от маникюристи, козметици, фризьори и други, на телефон 0700 18 700.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*