Инспекцията по труда започва засилени проверки при сезонните работници

6 юли 2015, Коментари 0

проверки на сезонните работнициОт началото на месец юли ще бъдат командировани инспектори от други градове в бургаска област, където ръстът на назначените през лятото е най-сериозен. Проверките ще продължат до септември и ще обхващат всички морски курорти.

Проверяващите ще следят най-вече за спазване на трудовото законодателството във връзка с възникване на правоотношенията, работно време, почивки и заплащане – областите с най-чести нарушения в хотелско-ресторантьорския бранш и търговията, където се наблюдава най-голям ръст в сезонната работа по черноморието.

През миналогодишната кампания са проверени над хиляда и шестстотин обекта, като без трудов договор са хванати около 100 работника. 800 пък са нарушенията в работното време и по-специално извършването на недеклариран извънреден труд, неспазване на почивките между работните смени и задължителната седмична такава.

Друго често нарушение, за което следят служителите на трудовата инспекция е заплащането на нощния труд и работата в почивните дни. В голяма част от проверяваните обекти липсва документация, определяща работния график на заетите лица – явяване, почивки и приключване на работната смяна, за което работодателите често се оправдават с обслужващата ги счетоводна къща. За откриване на нередностите често са необходими по няколко посещения на ден в един и същи обект.

От ГИТ се оплакват от липсата на съдействие на работниците, като напомнят, че е важно всеки служител да отстоява трудовите си права и да започва трудова дейност единствено ако е получил подписан екземпляр от трудов договор и справка за регистрацията му от НАП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*