КЗП с акция на българското Черноморие

20 август 2014, Коментари 0

кпз с проверки по черномориетоЧаст от туристическите ни обекти са в нарушение – установи проведената от комисията за защита на потребителите акция по родното Черноморие.

Над 400 обекта, предоставящи услуги по настаняване, развлекателни услуги, храни и напитки са посетени от служителите на Комисията през изминалата седмица, като при акцията са констатирани 46 нарушения.

Инспекторите са проверявали предимно съответствието на предлаганите услуги с получената категория. Най-масовите нарушения са липса на меню на български, както и липса на оказани цени/грамажи на в менюто.

Липсата на тази информация дезориентира клиентите относно цените, които са най-често определящия фактор за това дали ще консумират в заведението. Липсата на табела близо до входа за вид и категория на обекта също е често срещано явление по родните ни курорти. Това е важна информация, даваща ориентир за потребителите относно очакваното ниво на обслужване.

Служителите на комисията са установили и липси на ценова листа в близост до рецепциите на хотели, както и липса на обявените цени в BGN. Друго установено грубо нарушение е посочване на цени без ДДС в ценоразписите. Сред нарушенията е и липсата на регистър за рекламации.

Инспекторите уведомяват, че процентът на нарушенията не е голям, като това се обяснява с факта, че Законът за туризма е известен от дълги години търговците са запознати с детайлите.

За този сезон са извършени 3600 проверки в туристически бранш, като са съставени над триста наказателни акта и 17 заповеди за временно затваряне.

Инспектирането на морските ни курорти продължава, а недоволните туристи могат да сигнализират за нарушения на 0700 111 22.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*