Леки автомобили с данъчен кредит по ЗДДС

14 септември 2016, Коментари 0

rp_1440738299.png-1-300x300.jpeg

Казус (тема): Кои са случаите на ползване на данъчен кредит по ЗДДС за придобиване и ползване на леки автомобили?

Представяне:

Въпросът с възстановяване на данъчен кредит за придобиване, ползване и експлоатация на леките автомобили винаги е стоял на вниманието на законотворците, приходните органи и разбира се самите данъкоплатци, регистрирани по закона лица. За съжаление регулиращите текстове винаги са били насочени главно към функционалните възможности на автомобилите, техният брой места и/или браншовете, които може да ползват ДК за леки автомобили, вместо според нас по-скоро ползването на ДК да се обвърже с профила на бизнеса и дали той изисква ползването за нуждите на стопанската си дейност лек превоз.

Какво имам предвид? По сегашните текстове на ЗДДС право на ДК за леки коли и тяхната експлоатация имат следните дейности и браншове: таксита, охранители, куриери, инструкторски фирми за обучение на водачи, рент а кар фирми, като те имат право да приспадат ДК за придобиването и ползването от тях леките коли, като по този начин законът им разрешава законно да намаляват себестойността на предлаганите от тях стоки и услуги, в същото време за всички останали дейности, които по презумпция също ползват изключително само леки автомобили за комуникацията си с клиентите и осъществяването на стопанската си инициатива те нямат това право и по този начин техните услуги се оскъпяват с неползването на ДК за леките коли.

Представете си например, как един данъчен консултант, архитект, актюер, одитор, инженер, оценител, дилър недвижими имоти, адвокат и редица други подобни свободни професии и/или корпоративни структури с този предмет на дейност отиват при своите клиенти с товарен автомобил за да могат да ползват ДК за своята стопанска дейност. За да не изпадаме в такива комични ситуации, мисля че законодателят….

За да се запознаете с пълният текст на коментара на автора Пламен Ангелов, в който ще намерите и редица примери и съвети, как да моделирате бизнеса си така, че да ползвате данъчен кредит за леките си автомобили, може да се обърнете, към държателят на правата по него фирма „РС Издателство и Бизнес Консултации” или на адрес: http://www.portalschetovodstvo.bg/avtor/plamen-angelov-83.htm. При необходимост от допълнителни въпроси или изясняващи коментари може да се обърнете към автора на ел.поща: angelovoditing@gmail.com или facebook – Счетоводна къща Ангелов Одитинг.

Автор: Пламен Ангелов д.е.с.

Управител – „Ангелов Одитинг” ООД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*