Масово проверяват за служители на непълен работен ден

9 септември 2014, Коментари 0

проверяват служители на непълен работен денГлавната инспекция по труда и Националната агенция за приходите стартираха масови проверки на предприятия в които работят служители на 4-часов работен ден.

Съвместната акция цели ограничаването на схемата, при която служителите работят на 8-часов работен ден при положение, че е деклариран трудов договор с 4-часова дневна заетост.
В извадката попадат над две хиляди български дружества с преобладаващи сключени трудови договори на непълен работен ден без в това да има икономическа обоснованост.

Всички от фирмите ще получат официално писмо, че са поставени под специално наблюдение, поради опасения от укриване на данъци и осигуровки, чрез деклариране на непълен работен ден и по-ниско месечно трудово възнаграждение. При липса на реакция от селектираните дружества, те ще бъдат проверени от държавните инспектори, като за установените фактически нередности ще бъдат съставяне актове за административни нарушения.

Без помощта на назначените служители е много трудно да се установи дали реално извършват трудова дейност на пълен работен ден – обясняват инспекторите. За да се установи безспорно нарушението се налага инспекторите да извършват поредица от проверки на дадено дружество.

Данъчните специалисти съветват служителите да не съдействат за укриването на осигуровки и данъци тъй като по този начин губят данъчни права, както и от размера на полагащите им се обезщетения за временна неработоспособност например.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*