Важни правила при избора на счетоводител!

8 юни 2015, Коментари 0

избор на счетоводителИмайки предвид липсата на какъвто и да е регистър на счетоводителите, както и че контрол върху съставителите на отчети почти не съществува в момента, можем да се замислим дали избора на счетоводител в днешно време се различава поне малко от лотарийните игри? Но съществуват ли неписани правила, които да ни помогнат при избора на счетоводна къща? За щастие – ДА!

Ето някои „златни“ правила, наложили се с годините!

Прочетете договора, но внимателно!

Ясно е, че най-важното правило преди сключване на партньорство е старателното изчитане на договора от начало до край – включително и дребния шрифт. Но задачата не се изчерпва с прочитането – важно е да сме предварително информирани като собственици на фирми за пълния списък на счетоводни и данъчни дейности, които българското законодателството изисква и от които ще с нуждаем като минимум от бъдещия си счетоводител.

Услугата „пълно счетоводно обслужване“ често се възприема по различен начин от доставчика на счетоводни услуги и клиента, затова изчерпателното уточнение на това, което получаваме срещу заплащаната такса е задължително ако не искаме неприятни изненади от допълнително таксуване на услуги, които не са описани в договора.

Не забравяйте да се поинтересувате и от работното време на бъдещия си счетоводител, тъй като на при някои това може да е „допълнителен доход след работа“ например и няма да можете да разчитате на него по всяко време, а сроковете не се интересуват от това.

Избягвайте фиксираните цени!

Несериозно е да очаквате качествено счетоводно обслужване от счетоводна къща, обявила фиксирани цени, основаващи се на регистрацията по ЗДДС и броя на фактурите.

Истината е, че основния разход на счетоводните предприятия е човешкия ресурс – изразходваното време, а то е индивидуално за всеки клиент и варира в широки граници в зависимост от много специфични и вътрешноприсъщи за дейността на клиента фактори. На базата именно на този разход, е редно счетоводителят даопределя и таксата за услугата си, а ако тя е еднакво определена от таблица за производство на банички и такова на автомобили например е много вероятно да получите обслужване от типа „на конвейер“ и да останете неприятно изненадани при проверка от НАП след 3-4 години.

Бягайте далеч от „гаражното счетоводство“!

С настъпването на икономическата криза бюджетът на много фирми се сви драстично, което ги принуди да свият и разходите си за счетоводство. Това даде сериозно поле за изява на неквалифицирани доставчици на счетоводни услуги, които подбиват реалните цени на услугата – естествено за сметка на качеството.

Има известни случаи дори и на счетоводители, вземащи пари за внасяне на данъци и осигуровки. Познайте какво! Да, измамниците се изпаряват, а платени данъци естествено няма.

И накрая, но не на последно място знайте, че е наистина много важно да проверите историята, клиентите и квалификацията на счетоводното предприятие, с което смятате да заработите. Поискайте препоръки и задължително разгледайте отзивите в интернет пространството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*