Важно! Как да не попаднем в схема за ДДС измами!

12 август 2014, Коментари 0

схеми с ддс измамиНяколко ценни съвети от специалистите на Националната агенция за приходите.

Държавната хазна постоянно бива ощетявана от ДДС измами, разкривани на територията на цяла България. Освен негативния финансов резултат за хазната, ненадейното или целенасочено попадане в схемите за източване на данъка оказват и неблагоприятно влияние на трудещите се българи като цяло.

Приходните органи съветват всички търговци да отделят повече време за проучване на контрагентите, с които възнамеряват да извършват дейност.

От първостепенна важност е сключването на договор, както и погасяването на дължимите суми по банков път, което е и силно доказателство за действителност на сделката. Почти задължителна е справката в общодостъпния от всеки компютър ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР, където е налична изчерпателна информация за статута на евентуалния търговски партньор. Обърнете внимание на годината нарегистрация на фирма, имат ли участие в други дружества собствениците и каква е тяхната история.

Важно е и да се направи справка относно регистрацията по ЗДДС. Такава е достъпна безплатно от всички граждани в сайта на НАП: https://inetdec.nra.bg/freesrvinfo.html

Данъчните служители съветват да се обърне внимание и на следните параметри:
– достъпната в публичното интернет пространство информация за недобросъвестно поведение.
– откриваем ли е партньора на посочените от него адреси.
– изключително изгодните ценови предложения могат да са индикатор за злоупотреби с данъка върху добавената стойност.
– сходство между фактическия получател на стоките и фигуриращият в документацията.
– наличие на уебсайт и публична оповестеност на контрагента.

От Агенцията напомнят, че е задължение на всеки търговец да се увери, че не се превръща в участник в данъчна измама.

Националното законодателство допуска т. нар. прилагане на солидарна отговорност от страната-получател по сделката за невнесен ДДС от задълженото лице. В тези ситуации от търговците се е очаквало да вземат всички възможни мерки за предотвратяването на участието си в случайна или организирана “верижна измама” с ДДС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


*